Bullerbyns förskola i Vaggeryd besöker Remida. Foto: SVT/Linda Mathillas

Spillmaterial från Vaggeryd förvandlas till skolmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Restprodukter från ett 80-tal företag i Vaggeryds kommun, som egentligen skulle slängas, får nytt liv när de skänks till ett återanvändningscenter i kommunen. Istället används det som pedagogik- och lärmaterial inom förskolan och skolan.

– Det känns viktigt i vår tid att ta vara på det som finns och vara rädd om det, säger Kerstin Nordenstam, pedagogista på ReMida i Skillingaryd.

Det märks att det är många företag i kommunen. Mycket av restmaterialet i lokalen här i Skillingaryd är skänkt från möbelindustrin. Det är tygremsor, knappar, träbitar och mycket annat som ska användas i lär- och pedagogiskt syfte.

Barnen blir kreativa

2014 blev Vaggeryd ReMida-certifierade och ingår sedan dess i ett nätverk med återanvändningscenter över hela världen.

– Det som någon har sett som skräp kan bli ett matematikmaterial exempelvis, säger Kerstin Nordenstam. 

Vad ger det här barnen?

– Vi tror att de blir kreativa på ett annat sätt eftersom de tvingas tänka själva.

I videon ovan kan du se hur det såg ut när Bullerbyns förskola i Vaggeryd besökte Remida.

Fakta om ReMida

  • Återanvändningscentret ReMida i Skillingaryd i Vaggeryds kommun startade som ett EU-projekt för åtta år sedan.
  • Sedan 2014 drivs det av barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.
  • Uppdraget är att ta tillvara på rest- och spillmaterial från ett 80-tal företag i kommunen. Här finns också saker som privatpersoner skänkt till återvinningscentralen i Vaggeryd.
  • ReMida startade i Reggio Emilia i norra Italien 1996. Namnet ReMida kommer bland annat av MIDA, som var en Gud i den grekiska mytologin. Allt han rörde till blev till guld.
  • ReMida finns på flera platser i Italien, men också i Tyskland, Australien, Norge och Sverige ( Södertälje och Vaggeryds kommun)
  • För att få kunna bli en ReMida krävs en utbildning på ReMida i Reggio Emilia. Det var 13 personer från Vaggeryds kommun som deltog i utbildningen våren 2013. Både förskollärare, förskolechefer och personal från barn- och utbildningsförvaltningen.

Källa: Vaggeryds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.