En ny utredning har kommit fram till flera olika alternativ som kan göra Munksjön ren. Foto: Fredrik Weibull SVT

Det här kan göras för att Munksjön ska bli ren

Publicerad

Föroreningssituationen i Munksjön i centrala Jönköping är komplex, men nu har en utredning kommit fram till ett antal olika alternativ som skulle kunna göra sjön ren. Men det kan blir kostsamt.

Föroreningarna i sjön kommer från det gamla pappersbruket och andra intilliggande verksamheter. På botten finns förorenat sjösediment och även en fiberbank av cellulosa från papperstillverkningen.

Men om sjön ska muddras och botten delvis täckas över, kan det kosta upp emot 550 miljoner kronor.

– Munksjön rinner ju ut i Vättern som är en dricksvattentäckt och den måste vi skydda säger Emma Willaredt som är avdelningschef på länsstyrelsen

Det är mycket pengar det handlar om?

– Ja det är det, men att hantera föroreningsproblematik är jättedyrt och svårt och det här är ett särskilt svårt fall.

Företaget som gjort utredningen på uppdrag av Jönköpings kommun har kommit fram till fyra tänkbara åtgärder som skulle förbättra miljön i Munksjön i olika grad. I klippet ovan får du veta mer.

De fyra tänkbara åtgärderna:

  • Fiberbanken och den grunda delen av sjön muddras och botten i den djupa delen täcks över (kostnad omkring 500 – 550 miljoner kronor).  
  • Förorenade områden i den grunda delen av sjön täcks över (kostnad mellan 9 – 32 miljoner kronor).  
  • Förorenade områden i grunda delen muddras (kostnad mellan 23 – 99 miljoner kronor beroende på hur förorenad botten är).  
  • Förbättring av fysisk miljö i grundområden (kostnad omkring fyra miljoner kronor, men uppfyller bara delvis målet om en sjö med mindre föroreningar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.