Kommunalrådet Ilan de Basso håller till viss del med jönköpingsbon Mariette Berg om att de inte har varit särskilt synliga sedan valet för ett år sedan. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi kanske inte har mött väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett år sedan valet till kommunfullmäktige. I Jönköping bildades ett blocköverskridande styre. Flera kommuninvånare menar att det nya styret inte sätter några avtryck, kommunalrådet Ilan De Basso är självkritisk.

Satsningar på skola, äldreomsorg och arbetsmarknaden, det lovar Socialdemokraternas kommunalråd llan De Basso (S) Jönköpingsborna. Satsningar som ska genomföras av det blocköverskridande styret som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Men de människor SVT pratat med har alla en sak gemensamt, de märker inte av att en ny konstellation styr kommunen.

Val 2018 – #dinröst

– Det märks ingen skillnad, innan valet är det många löften och alla bjuder över varann, men sen...nja, säger Mariette Berg från Jönköping.

”Förändringarna kommer”

Ilan De Basso menar att invånarna kommer märka av de reformer som skall bli verklighet de kommande åren.

– Vi kommer att göra stora investeringar, det kommer att märkas, säger han.

”De har inte gjort mycket”

Kristdemokraternas kommunalråd, Andreas Sturesson (KD), menar att det inte är konstigt att kommuninvånarna inte märker av det nya styret.

– Det är uppenbart att de har ganska svårt att komma överens, en sådan aktuell fråga är arena-frågan, säger han.

Han menar att det nya styret har samarbetsproblem och att de inte fattat några nya beslut.

Men det har ju bara gått ett år med ett nytt styre?

– Jo, det är alltid mycket som ska göras i början av en mandatperiod, men oftast brukar man vilja fatta de stora besluten det första året så att väljarna hinner se en effekt innan ett nytt val, säger Andreas Sturesson (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet