Evelina Appelberg, Alice Uhlin, Ellen Frändeberg och William Melle är några av de elever vars föräldrar fått ett meddelande via Vklass som informerar om den så kallade ”tafsardagen”. Foto: Simon Fredling Jack / SVT

Det här säger barnen om ”tafsardagen”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det pratats mycket om påstådda utmaningar i sociala medier. Polisen har gått ut med en varning om den så kallade ”tafsardagen” och idag har föräldrar till barn i grundskolan i Jönköpings kommun också fått information via skolappen Vklass.

Det är via appen Tiktok som unga killar ska ha uppmanats att tafsa på tjejer, spela in det och sprida videon vidare. Datumet för denna utmaning är på torsdag 15 april och dagen har fått smeknamnet ”tafsardagen”.

För att informera och förhindra att något ofredande sker, skickades under tisdagen ett meddelande ut till föräldrar via skolappen Vklass.

I meddelandet som skickades ut uppmanades föräldrarna att prata med sina barn om händelsen. Skolorna informerade också att de de närmaste dagarna kommer att lägga extra vikt på att diskutera värdegrund och bemötande med eleverna.

I klippet ovan berättar några elever på Talavidskolan i Jönköping om vad de tycker om den påstådda Tiktok-utmaningen.

Polisen är idag självkritisk till att de lade ut ett meddelande på sociala medier om uppmaningen – trots att man inte själva har någon ursprungskälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.