För att skydda en byggnad och bevara det kulturhistoriska minnet kan man bland annat använda sig av k-märkning. Det är inte bara gamla byggnader från 1700- och 1800-talet som ska skyddas. Just nu utreds betydligt yngre byggnader än så.
Inte bara vackra hus
Enligt Christian Runeby är det viktigt att bevara bebyggelse för att få en större förståelse för det som har varit. Han menar också att det inte nödvändigtvis bara handlar om att bevara vackra byggnader, utan även kanske industrier och annan bebyggelse. Det kan vara viktigt för förstå till exempel dåtidens arbetsförhållanden.
Om byggnaderna som är k-märkta byggs om på ett felaktigt sätt kan fastighetsägaren bli tvungen att återställa skadan.
I klippet ovan berättar Christian Runeby mer om vilka byggnader som snart kommer att k-märkas.
K-märkning, q-märkning och byggnadsminne
Det finns olika begrepp att hålla reda på. Det är kommunerna som k- eller q-märker. Och detta görs för att skydda byggnader av kulturhistoriskt värde. Dessa märkningar sätter gränser för hur byggnaderna får byggas om eller renoveras.
Sen finns det statliga byggnadsminnen. Det är länsstyrelsen som beslutar om en byggnad ska vara ett byggnadsminne. Dessa byggnader är juridiskt skyddade via kulturmiljölagen.
Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet.
Källa: Riksantikvarieämbetet