Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dietisten Pauline Adolfsson berättar varför barn- och unga ska undvika energidryck. Foto: SVT/Linda Mathillas

Dietisten Pauline Adolfsson om varför barn och unga bör undvika energidryck

Uppdaterad
Publicerad

Det är en oroande utveckling att unga dricker allt mer energidryck. Dels för att det innehåller många ämnen som det inte forskats tillräckligt på men också för att det riskerar att leda till sämre sömn hos speciellt unga personer. Det menar Pauline Adolfsson, dietist på Värnamo sjukhus.

– Det är negativt att det här ökar och det är lätt för barn och unga att överkonsumera, säger hon.

Fler än fyra av tio ungdomar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet dricker energidryck några gånger i veckan eller oftare. Andelen har ökat mycket bland både tjejer och killar i båda årskurserna sedan 2015. Det visar Folkhälsoenkät Ung som Region Jönköpings län nyligen publicerade.

Hör om biverkningarna med energidrycker i klippet ovan

Flera av de energidrycker som säljs innehåller 180 mg koffein per burk. Det är lika mycket som 4 dl kaffe och barn- och unga är extra känsliga mot koffein. Enligt Pauline Adolfsson finns det en rekommenderad gräns koffein på tre milligram per kilo kroppsvikt.

– Ett barn som väger 60 kg får max få i sig 180 milligram koffein per dag och det är ju lika mycket som en energidryck av vissa märken.

Är det inte bara nya tidens kaffe då?

– Kaffe är ju en böna från växtriket men energidrycker är ju framställda och tillsatta med flera ämnen. Antioxidanterna som skyddar kroppen finns ju inte i energidryck.

Råd från livsmedelsverket:

  • Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt.
  • Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
  • Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.
  • Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
  • Gravida bör begränsa mängden koffein till maximalt 200 milligram per dag. Det motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe på 1,5 deciliter eller fyra koppar te på 2 deciliter. Stora mängder koffein, över 300 milligram per dag, tycks kunna öka risken för mycket tidiga missfall. Men även doser över 200 milligram per dag misstänks kunna ge en liten påverkan på fostrets vikt.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.