Pastor Ida-Maria Brengesjö blev förvånad över det stora intresset för äktenskapskursen, men säger att det sätter fingret på det stora behovet. Hör mer i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Digital äktenskapskurs blev succé i Habo

Publicerad

Under våren har missionskyrkan i Habo anordnat äktenskapskurs för par som antingen vill fördjupa sin relation eller i vissa fall rädda den. Och kursen blev en succé med deltagare både i och utanför församlingen och från andra delar av landet.

Allt fler skilsmässor genomförs i landet och coronapandemin har slitit på relationer. Kanske är det därför som äktenskapskursen i Habo tilltalat så många. När kursen skulle starta i april förväntade sig pastor Ida-Maria Brengesjö att knappt tio par skulle var med, men det blev betydligt fler än så.

– Vi fick ha två kurser parallellt eftersom intresset var så stort. Närmare femtio par har deltagit. De som bodde längst bort var från Östersund.

Blev du förvånad?

– Ja lite grann. Samtidigt sätter det fingret på att det finns ett behov och är efterlängtat.

Kursen som används är ett färdigt koncept framtaget av Alpha, och som nu gjorts digitalt. Deltagarna utgår från varsitt häfte med sju olika kapitel som berör exempelvis sexualitet, kommunikation och konflikthantering.  

Kämpigt för många

Ida-Maria Brengesjö berättar att flera par i församlingens närhet och i hennes egen bekantskapskrets kämpar med relationen. Det har för många varit särskilt slitigt under coronapandemin då båda kanske jobbat hemifrån.

– Att kursen har varit digital har säkert varit en förutsättning för många. Dels rent praktiskt att få till det, men också för en del par för att man inte behöver träffa andra par och fundera över vad de ska tycka och tänka.

Men är inte det här något man som par skulle kunna göra själva hemma?

– Det är klart att det är. Problemet är nog att par inte ta sig den tiden eller tillfället att sitta ner och prata ”på riktigt”.

I klippet ovan hör du mer om kursens innehåll.

Skilsmässor i Sverige

År 2020 genomfördes 25 619 skilsmässor i Sverige vilket är 212 fler än året innan. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har trenden varit stigande under hela 2000-talet.

Den genomsnittliga längden för äktenskap vid skilsmässa är 11,5 år. Skilsmässor är vanligast i åldrarna 35-49 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.