Foto: TT

Ditt nerspolade snus förgiftar naturen

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon svenskar snusar och mer än hälften av dem vet inte att snus är skadligt för miljön. Snuset innehåller tungmetaller som hamnar på åkrar där vår mat odlas.

Varje dag spolas omkring 50.000 snusprillor ned i toaletten i Jönköpings kommun. Men att det skadar miljön eftersom det innehåller flera miljöfarliga ämnen som då sprids på åkrarna via avlopsslammet är det få som känner till. Michael Tängström som vi träffar i Jönköping slänger ofta snuset i toaletten.

– Jag tänkte att det kommer tillbaks till moder jord. Det är ju organiskt material, säger han.

– Oftast slänger jag det i soporna eller skickar in det i buskarna när jag är ute och går, men rätt ofta passar man också på när man ändå är på toaletten. 

Stor okunskap

Över en miljon svenskar snusar och mer än hälften av dem vet inte att snus är skadligt för miljön. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Vatten gjort. Många tror att snus förmultnar och därför kan slängas var som helst, men det innehåller flera miljöfarliga ämnen som naturen inte kan bryta ned. Exempelvis tungmetaller som kadmium, krom, nickel, arsenik och bly. Det är ämnen som reningsverken inte kan ta bort. 

Slam sprids på åkarna

Bara i Jönköpings kommun spolas varje år 15 ton snus ned i toaletten vilket är ungefär 50.000 prillor om dagen. Roger Rhodin är VA-chef i Jönköpings kommun och han tycker det är tråkigt att så många inte känner till eller struntar i vad snuset gör med naturen.

– Det kommer ju till reningsverket och där blir det slam som ska spridas på åkrarna för att göda livsmedel och då finns det en hel del tungmetaller i snuset som inte är bra att få ut. Det är ju egentligen ganska lätt att slänga snuset i en papperskorg istället, säger han.

Enligt Svenskt Vattens undersökning är den största anledningen till att snuset hamnar i toaletten att det inte finns en papperskorg i närheten.

Många av de personer vi träffar i Jönköping vet inte att snus inte ska slängas i toaletten, utan att det alltid ska slängas bland brännbara sopor.

Eva Lundberg säger att hennes man som är snusare ofta spolar ned prillan i toaletten. 

– Jag har sagt till honom att han inte ska göra det.

Varför gör han det?

– Det är ju smidigt när han ändå är på toaletten.

Föroreningar kartläggs

Just nu kartlägger Jönköpings kommun halterna av föroreningar i avloppsvattnet. Det görs mätningar ute på ledningsnätet för att se om man kan hitta källor till tungmetaller som kommer till avloppsreningsverken.

– Det är helt klart ett problem som vi får hjälpas åt med att lösa. Men det är också viktigt att tänka på att använda så lite kemikalier som möjligt för reningsverken kan inte vara lösningen på alla ämnen vi använder i samhället, säger Roger Rhodin, VA-chef på Jönköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.