Rådjuren får mat i Rolf Svenssons trädgård. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Djur kan ha svårt att klara kylan

Publicerad

Kylan har tagit ett fast grepp och marken täcks av ett tjockt snötäcke. Några som kan fara illa då är till exempel rådjuren som får svårt att hitta mat. Men för den som vill stödmata är det viktigt att det görs på rätt sätt.

Rolf Svensson är före detta jägare men ägnar sig nu mest åt att måla av vilda djur.

Det är morgon i Spexhult i Bottnaryd och Rolf Svensson är ute och fyller på mat åt rådjuren. Något han gjort varje vinter här i 38 år.

– I dagens läge får de 25 liter pellets per dygn, säger Rolf Svensson, som är jägare men som nuförtiden mest ägnar sig åt att måla av djuren.

Hur många rådjur rör det sig här per dygn?

– För tillfället är det elva stycken. Det är så många vi har sett samtidigt i alla fall, det är förmodligen fler. Vissa vintrar har vi haft 25 till 30 djur, säger Rolf Svensson.

Letar bärris

Speciellt en vinter som det till slut blev här i länet med isande kyla och mycket snö, så behöver rådjuren hjälp med födan.

– De letar ofta i bärris, de skrapar mycket med klövarna för att hitta den föda som de måste komma åt. Så det är tufft nu när vi har ett snödjup här i Småland på en 20 till 30 centimeter. Det kostar mycket energi för att gräva fram den här maten ur snön, säger Karl-Johan Brindbergs, som är jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Hur går det för fåglarna i det här vädret?

Karl-Johan Brindbergs är jaktviltvårdare på Svenska Jägareförbundet.

– Det är tufft för dem också, absolut. Vi har haft en period nu med 10 till 20 minusgrader, så alla fåglar lider ju också naturligtvis, det kommer nog att vara en stor åtgång tyvärr, säger Karl-Johan Brindbergs.

”Måste hjälpa till”

För er jägare, är det inte motsägelsefullt att mata rådjuren för att sedan kanske skjuta dem?

– Nej, jag kan inte se det, utan det är en naturlig följd, säger Rolf Svensson.

– Visst, man jagar och tar ut ett litet överskott, men sen vill inte jag att viltet ska svälta ihjäl av hunger under vintern. En sådan här tuff vinter måste man hjälpa till, säger Karl-Johan Brindbergs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer