Foto: Polisen

Tips om vanskötta djur utreds oftast administrativt

Publicerad

När coronapandemin slog till i våras minskade antalet anmälningar till Länsstyrelsens djurskyddshandläggare kraftigt. Det innebär att djur som far illa riskerar att missas i den redan slimmade och administrativa verksamhet som är satt att sköta tillsynen.

– Vi vet ju inte exakt varför anmälningarna minskade så kraftigt i våras, säger Ingela Björklund, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Hittills i år har det kommit in drygt 450 anmälningar om djur som far illa. Förra året var den siffran 574 anmälningar. Främst handlar det om katter och hundar.

Under hösten har antalet anmälningar ökat igen, men totalt under året handlar det om 20 procent färre anmälningar.

Tillsyn från kontoret

Ett tiotal av ärendena handlar om djur som lever i misär, där oftast både polis och socialtjänst kopplas in. Då finns handläggarna på plats för att se hur djuren har det. Men i de allra flesta fall så sker djurtillsynen från länsstyrelsens kontor.

– Ett typexempel är en anmälan om att någon inte går ut som sin hund som de ska, eller katter som lämnas ensamma, säger Ingela Björklund, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I en del av fallen skickar handläggarna då ett brev till djurägaren om att en anmälan tagits emot, och bifogar de regler som gäller. Inga krav på kontakt ställs.

– Vi kan ju inte sitta utanför huset eller lägenheten och kontrollera hur ofta någon går ut med sin hund.

Kan missa djur som far illa

I dagsläget görs fysiska kontroller av djurhållningen i 39 procent av fallen. Redan innan coronapandemin var länsstyrelsens mål att utreda fler anmälningar administrativt. Det innebär att ta kontakt med djurägaren via brev och begära in veterinärutlåtande eller annat som styrker hur djuret har det.

– Visst finns det en risk för att vi missar djur som far illa, men om vi skulle åka ut och kontrollera alla som blir anmälda så behövs det mer resurser till den här verksamheten, säger Ingela Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.