Kråkan på bilden är inte Håkan. Foto: TT / Privat: Stefan Carlsson

Djursjukhus varnar för aggressiva kråkor

Uppdaterad
Publicerad

Djursjukhuset vid södra Munksjön i Jönköping varnar nu besökare och förbipasserande eftersom kråkor har börjat attackera. 

Anledningen tros vara att det finns ungar i närheten. 

– Vi har länge haft en kråka som vi kallar för Håkan som verkar leva sitt liv här. Men nu verkar han ha skaffat sig en egen crew så att säga, säger Stefan Carlsson, kommunikationschef. 

Kråkorna har gott om föda vid Djursjukhuset eftersom det finns en avfallsanläggning i närheten och Håkan har dessutom ytterligare knep för att hålla sig mätt. 

– Han sitter ofta och väntar på våra foderleveranser. Om vi inte är väldigt snabba så börjar han hacka hål på säckarna. Han är stor och välmående, säger Stefan Carlsson. 

Blivit aggressiva

Håkan har tidigare inte ställt till med några större problem utan är tvärt om, ett uppskattat inslag för personalen på Djursjukhuset. Men när ungar nu har kläckts har kråkorna alltså blivit aggressiva. 

– Vi vet ju inte om det är Håkan eller någon hona som attackerar. Men vi antar att det handlar om att de vill skydda sina ungar från att personer kommer för nära. 

Har djurägare som besöker er blivit attackerade?

– Ja, det har hänt att de blivit jagade av kråkor.

För att varna allmänheten har skyltar satts upp och en dialog förs även med Jönköpings kommun om kråkornas ilskna humör. 

– Men just nu finns det inte så mycket mer att göra än att vara obeservanta. Det är ju ett övergående problem när ungarna blir större. 

Och Håkan? 

– Ja, han kommer säkert att finnas kvar men det är ju lite charmigt.  Även han ska ju få må väl, säger Stefan Carlsson.

Därför attackerar djur människor: Se klipp nedan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer