Här åker hästen Myran och hennes djurvänner på turné. Foto: SVT

Djurturné väckte minnen hos äldre

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad åker djur från 4H-gården Vissmålen i Huskvarna på en turné till olika boenden i Jönköping och besöken brukar vara mycket uppskattade.

– Det innebär mycket glädje, säger Helena Schälin som är aktivitetssamordnare.

Det var fåren Lennart och Siv, kaninen Ariel, hästen Myran och hönan Åsa från 4H-gården Vissmålen i Huskvarna som besökte Rosengårdens äldreboende i Jönköping.

Hästen Myran var mycket populär bland de boende på Rosengården. Foto: SVT

De ska vara på turné i åtta veckor under sommaren och besöker runt 30 boenden, i huvudsak i Jönköping men också i andra kommuner i länet.

Kaninen Ariel är ett av de djur som åker på turné till olika boenden i Jönköping. Foto: SVT

– Djur är ju lite befriande. Man klappar och samtalar med djuren och släpper lite spänningar. Det är likadant att se äldre tillsammans med barn, det innebär mycket glädje, säger Helena Schälin som är aktivitetssamordnare på Rosengården i Jönköping.

Minns tillbaka

Att träffa djur är inte bara lugnande för många av de boende utan väcker också många personliga minnen till liv.

– De flesta har ju någon anknytning till djur från när de var barn så det blir ju en återkoppling från ungdomen, säger Helena Schälin.

Ingvar Gustavsson som bor på Rosengården har haft hästar i hela sitt liv. Hans pappa var hästhandlare och sålde hästar till Norrland som användes i skogsbruket. Även om det handlade om lite större hästar tyckte han mycket om den lilla ponnyn Myran.

– Den var jättefin, mycket välskött, säger han.

Du hade med dig någonting till hästen?

– Jag hade lite äpple, det är ett gammalt knep man har. Sockerbitar har de ju också alltid varit glada i...och halmhattar.

Ingvar Gustavsson har haft hästar hela sitt liv och tyckte mycket om hästen Myran som besökte Rosengården. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.