Göta Hovrätt. Foto: Johan NIlsson / TT

Dömdes för flera grova ekonomiska brott – får nu halverat straff

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern från Höglandet dömdes förra året till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Men när Göta hovrätt nu prövade ärendet frias mannen helt från en av åtalspunkterna och fängelsestraffet mer än halveras.

Mannen importerade bilar som han sedan renoverade och sålde vidare.

Skatteverket upptäckte att verksamheten inte bokförts under flera år och mannen åtalades för att ha åsidosatt bokföreningsplikten samtidigt som han drivit en affärsverksamhet som enligt åtalet omsatt över 11 miljoner kronor.

Åklagaren åtalade honom även för att inte ha betalat mervärdesskatt vid försäljning av bilar.

Varit en hobby

Enligt domen från tingsrätten menade mannen att verksamheten varit en hobby, men Eksjö tingsrätt dömde honom för båda brotten.

Han dömdes då till fängelse i ett år och två månader.

Mannen överklagade domen till hovrätten och har där bland annat ifrågasatt åtalet om grovt skattebrott.

Ger mannen rätt

Och Göta hovrätt ger mannen rätt i den delen. Hovrätten menar bland annat att kostnaderna för reservdelar varit så höga vid renoveringarna av bilarna ”att det inte har funnits något mervärde att belägga med mervärdesskatt”.

Mannen frias därför helt från åtalet om grovt skattebrott. När det gäller domen om grovt bokföringsbrott delar Göta hovrätt tingsrättens bedömning.

Hans fängelsestraff sänks till sex månader.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.