Tidigast sommaren 2033 kan 21-åringen som dömts för mordet på Tove i Vetlanda bli villkorligt frigiven, enligt beslut från Kriminalvården. Foto: Per Danielsson/TT/SVT

Dömdes för mord på Tove i Vetlanda – då kan 21-åringen friges

Uppdaterad
Publicerad

I januari stod det klart att 21-åringen döms till 16 års fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Nu har Kriminalvården tagit beslut om när hon tidigast kan bli villkorligt frigiven.

21-åringen dömdes till 16 års fängelse av Göta Hovrätt för mordet på Tove i Vetlanda, en dom som överklagades till Högsta domstolen. Även Toves familj som ville att 21-åringen skulle dömas till livstids fängelse överklagade hovrättsdomen.

Men den 16 januari meddelade HD att de inte tar upp fallet – och fängelsedomen på 16 år fastställdes.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Två tredjedelar

I ett beslut från Kriminalvården framkommer nu att 21-åringen kan bli villkorligt frigiven tidigast om nio år och fem månader, alltså i juni 2033. Det är när två tredjedelar av fängelsestraffet avtjänats som en intagen kan bli villkorligt frigiven.

Enligt beslutet var 21-åringen frihetsberövad totalt 456 dagar innan domen vann laga kraft, dagar som räknas bort från strafftiden.

Efter frigivningen väntar en prövotid som gäller hela strafftiden, i det här fallet, på 16 år. En villkorlig frigivning kan även skjutas upp om den intagne inte sköter sig.

Två dömdes i tingsrätt

Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i oktober 2022 och hittades senare död i ett skogsområde.

Två kvinnor, en 19-åring och en 21-åring, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mord och grovt gravfridsbrott, men den yngre kvinnan friades i hovrätten från mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av vad som hänt i fallet om Tove i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet