Foto: SVT

Dömdes för våldtäkt på lärare – rättegång i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången i Göta Hovrätt mot den elev som i november i fjol dömdes till två års fängelse för våldtäkt på en lärare. Våldtäkten ska ha skett på en gymnasieskola på höglandet i höstas.

Eleven, som är över 18 år, har nekat till brott och överklagade tingsrättsdomen. Eksjö tingsrätt dömde eleven till två års fängelse för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande.

Då rättegången inleddes beslutade rättens ordförande om att förhandlingarna ska hållas inom stängda dörrar och samtliga åhörare fick därmed lämna rättsalen.

Våldtäkt i skolans lokaler

Eleven ska ha utfört sexuella handlingar mot den kvinnliga läraren som kan jämföras med samlag, mot hennes vilja. Det skedde i skolans lokaler i september förra året. Han ska även ha hållit fast kvinnan och hållit sin hand över hennes mun så att hon inte kunde ropa på hjälp.

Eleven dömdes också för olaga hot som ska ha framförts till läraren via Snapchat. Bland annat skrev han att han skulle kidnappa en person i kvinnans närhet om hon inte hade sex med honom.

Tre rättegångsdagar är avsatta till förhandlingarna i Göta hovrätt. De planeras att pågå under tisdag till torsdag denna vecka.

– I egenskap som målsägandebiträde så tror och utgår jag från att hovrätten kommer till samma domslut som tingsrätten har gjort, säger Mikael Svegfors efter förmiddagens förhandlingar i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.