Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande om beskedet att domstolen sätter stopp för planerna på en ny arena. Foto: Värnamo kommun/HMXW arkitekter/SVT

Domstol underkänner kommunens plan på ny arena i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en ny fotbollsarena i Värnamo stoppas nu av mark- och miljödomstolen i Växjö.

Domstolen menar att kommunen inte tillräckligt utrett vilken miljöpåverkan en ny arena skulle få.

Det var två naturskyddsföreningar som överklagade detaljplanen på en ny arena på Ljussevekaområdet i Värnamo.

Nu upphäver mark- och miljödomstolen beslutet. Domstolen bedömer att kommunen inte i tillräcklig utsträckning undersökt vilken miljöpåverkan en ny arena skulle innebära.

– Domstolen anser att det brister i kommunens utredning avseende den miljöpåverkan som kan uppkomma. Det saknas därför underlag för att avgöra om genomförandet av detaljplanen kan medföra en betydande miljöpåverkan eller inte, säger ordföranden i målet rådman Karin Fridell, i ett pressmeddelande.

”Jätteolyckligt”

I juni 2023 beslutade kommunfullmäktige att anta detaljplanen för en ny arena för elitfotboll i Värnamo. Det handlar om en fotbollsarena för upp till cirka 6 500 åskådarplatser. Kommunen har velat komma igång med bygget i år, men nu kommer planerna försenas.

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M), uppger att de nu ska analysera vilka delar som brister.

– Det är jätteolyckligt, framför allt utifrån IFK:s perspektiv. Vi har redan dragit ut på detta i och med överklaganden och nu blir det ännu mer utdraget, säger han.

IFK Värnamos klubbchef Lisa Lidén fick beskedet via media.

– Vi känner oss helt tomma, å andra sidan har vi fått en ny Goliat att kämpa mot. Vi ska samla ihop klubben under eftermiddagen och se hur vi går vidare i detta, säger hon till SVT Nyheter Jönköping.

Under torsdagen blev det klart att även IFK:s andra hemmamatch för säsongen måste spelas i Borås då Finnvedsvallen är i för dåligt skick – se mer i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beskedet innebär att stormatchen mot Malmö FF måste flyttas till Borås Arena. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.