Thom Britten-Austin har regisserat dramadokumentären om ångaren Per Brahes förlisning. Foto: SVT/ur filmen

Dramadokumentär om ångaren Per Brahes förlisning

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan den 19 och 20 november 1918 förliste ångaren Per Brahe utanför Hästholmen på Vättern. 22 människor miste livet, däribland konstnären John Bauer, hans fru Ester och deras son. Nu har filmskaparna Thom Britten-Austin och Bernt Johansson gjort en dramadokumentär om katastrofen.

– Det var inte tänkt att bli en film till att börja med. Det skulle bli ett treminutersstick i en film om Vättern. Då snubblade vi över den här historien och det var som att det skrek åt oss att berätta den, säger Thom Britten-Austin, som är filmens regissör.

Ett växande projekt

Projektet växte och när det var klart blev det en 55 minuter lång dramadokumentär. Stommen för historien är de rättegångsprotokoll som finns bevarade på Riksarkivet från förhandlingarna i tingshuset i Jönköping 1919. Dessa har dramatiserats och det är Ingrid Kampås som har skrivit manus.

I historieskrivningen så här långt har en stor del av skulden till katastrofen lagts på kapten Theodor Boija.

– Jag anser att det inte var hans fel, han var ett offer för omständigheterna precis som alla andra, säger Thom Britten-Austin.

Filmen har spelats in i bland annat hamnen i Hjo, i ett rapsfält i Habo och i Sveriges äldsta bevarade tingshus i Lenhovda utanför Växjö.

Filmskaparen Thom Britten-Austin i sitt arbetsrum i hemmet i Hjo. Foto: SVT

På olika filmfestivaler

Filmen har redan fått en del priser på olika filmfestivaler, bland annat i Prag.

– Den är en månadsvinnare där och kommer att vara med och tävla nästa år med de andra månadsvinnarna, säger Thom Britten-Austin.

På årsdagen den 19-20 november kommer filmen att visas på 19 platser i Vätterbygden och på Sjöhistoriska muséet i Stockholm. Den kommer också att visas i Per Brahesalen i Jönköping.

På de platser där filmen hittills har visats har det varit fullbokade föreställningar.

– Det är en film och berättelser som berör tror jag. Det är flera som efteråt har sagt till mig att de har blivit så berörda av filmen, säger Thom Britten-Austin.

Mer information kring filmen finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.