Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Män misstänks ha våldtagit kvinna i Jönköping – nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot två bröder som åtalats för att ha våldtagit en kvinna i samband med en utekväll på Hamnpiren i Jönköping förra sommaren. En av bröderna åtalas också för att ha filmat våldtäkten och sedan spridit filmen. 

Kvinnan var inte med i förhandlingssalen när åklagare Adam Rullman gjorde sin sakframställan. Hon fanns i ett angränsande rum med videolänk. Efter sakframställan och de åtalades inställning till brotten hade redovisats fortsatte rättegången bakom stängda dörrar.

De båda bröderna har suttit häktade sedan mitten av mars respektive början av april. Den äldre brodern greps efter att sperma hittats på kvinnans kläder och polisen fått DNA-träff på honom. I hans telefon hittades filmer från kvällen som senare har konstaterats ha filmats av hans yngre bror.

Våldtäkten inträffade längst ut på Hamnpiren i Jönköping förra sommaren. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Bjöds på champagne

Det var en onsdag i juli förra sommaren som kvinnan och hennes vän var ute på krogen tillsammans. De rörde sig mellan flera krogar men avslutade på en restaurang på Piren. Båda två uppger att de blev bjudna på champagne och att de sedan inte har några tydliga minnen av kvällen. 

I förhör har kvinnan berättat att hon har fragmentariska minnen av hur mannen våldförde sig på henne och hur någon filmade det som skedde. Både hon och vännen uppger att de upplevde sig vara drogade, vilket stärks av förhör med två andra vänner som träffat kvinnorna senare under natten. När hon anmälde hade hon ingen aning om vem de två männen var.

Erkänner filmning

De två misstänkta männen nekar till brott och den äldre brodern säger i förhör att de haft sex, men att det varit frivilligt och att det varit kvinnan som ”hållit i taktpinnen”.

Den yngre mannen erkänner att han filmat händelsen och i rätten idag sa hans advokat, Christian Berntö att ”det nog inte är helt obekant för rätten att det filmas i sådana här situationer för att säkra bevis”.

De båda männen har tidigare dömts för rattfylleri. De släpptes efter förhandlingarna avslutats på fredagen. Dom faller den 17 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.