Droganvändandet bland unga tjejer ökar

Uppdaterad
Publicerad

På en tioårsperiod har antalet fall av narkotikainnehav nästan tredubblats i Jönköpings län. Och användandet går lägre ner i åldrarna. – Det är jäkligt oroande, säger Ola Svensson, polisinspektör.

Enligt siffror som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren har antalet polisanmälda fall av narkotikainnehav ökat från 127 stycken år 2006 till 352 anmälningar förra året.

Siffrorna bekräftas av Ola Svensson som jobbar som polisinspektör på Höglandet.

– Det stämmer, det blir fler. Och användandet går ner i åldrarna. Vi har främst märkt en ökning bland unga tjejer.

Tyngre droger

Ola Svensson tror att en allt mer liberal syn på droger kan vara en anledning till att droganvändandet ökar. Dessutom är det lättillgängligt.

– Det förekommer överallt idag. Inget ställe är förskonat. Det är marijuana, hasch och amfetamin men vi har också märkt att tyngre droger som heroin och kokain blir allt vanligare.

Vad gör polisen åt detta?

– Vi jobbar med det givetvis, men tyvärr har vi inte så bra koll på det här. Vi har genomgått en stor omorganisation och ligger efter med utredningsarbetet. Resurser från de yttre spaningsgrupperna har tagits bort.

Är läget allvarligt?

– Det är allvarligt att vi inte har så bra koll. Vi måste vara mer ute och jobba med det, men som det är just nu så kan vi inte det.

Viktigt stoppa i tid

En viktig uppgift för polisen är också att jobba preventivt, säger Ola Svensson.

– Vi vill förmedla vilka konsekvenser det kan få att man hamnar i belastningsregistret, att man kan få det svårt vid anställningar eller körkortslämplighet till exempel.

Vad händer med de unga som ni tar för narkotikainnehav?

– Det kan bli strafföreläggande. Men det viktigaste är inte straffet utan själva upptäckten. Ju tidigare man går in och gör åtgärder desto bättre för att förhindra ett tyngre missbruk.

Vad kan ni från polisens sida göra ytterligare för att förhindra den här utvecklingen?

– Vi måste vara ute och jobba mer. Det här är en väldigt oroande utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.