Flera projekt pågår just nu för att minska drunkningsolyckorna. Ett av dem handlar om att livräddare ska ta hjälpa av drönare för att rädda liv Foto: Junge Heiko/ TT

Drönare ska vända drunkningsstatistiken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet drunkningsolyckor ökar under sommaren och nu prövas flera nya sätt för att få ner antalet drunkningar. Bland annat används drönare i livräddningsarbetet.

Enligt statistik från svenska livräddningssällskapet så var det 115 personer som omkom i drunkningsolycka förra året och värsta månaden var juli då omkom 24 personer, tolv av dem miste livet när de badade vid en sjö eller i havet.

Drönare med livboj

Flera projekt pågår just nu för att minska drunkningsolyckorna. Ett av dem handlar om att livräddare ska ta hjälpa av drönare för att rädda liv.

– Om någon ligger på botten så ska man med hjälp av drönare snabbt kunna lokalisera var personen befinner sig. På så sätt ska man snabbare kunna återuppliva och återhämta de personerna som drunknat.

LÄS MER: Sommartid – då ökar drunkningsolyckorna

Sedan har man även testat drönare som har livbojar. Så ligger någon i vattnet som har fått kramp så kan man först skicka ut den och sedan hämta personen vid livbojen, säger Stefan Nyander vice ordförande på svenska livräddningssällskapets sektion i Jönköping.

Snabbare insatser

Dessutom ska livräddning börja mycket tidigare när man hittar en livlös person i vattnet.

– Det man har konstaterat nu är att vid drunkning så ska man påbörja inandningar så fort som möjligt, alltså redan när man befinner sig i vattnet. Bottnar man inte så ska man försöka göra det när man trampar vatten, går inte det ska man göra det så fort man bottnar.

Fem inblåsningar ska man göra, ju fortare man gör det ju större chans har personen att överleva. Tidigare har man väntat tills personen är uppe på land men då kan det i många fall redan vara försent, säger Stefan Nyander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.