I klippet ovan berättar Malin Bengnér om problematiken med få vaccinerade och om drop-in-vaccination Foto: Jonas Tubbin, SVT.

Nu får utlandsfödda drop-in-vaccination – färre än hälften har vaccinerat sig

Uppdaterad
Publicerad

Trots god tillgång på vaccin mot covid-19 är det inte ens hälften som vaccinerat sig i flera socioekonomiskt svaga områden i Jönköpings län, där det är hög andel utlandsfödda som bor. Regionen kommer nu erbjuda drop-in-vaccination för människor i dessa områden.

På Råslätt i Jönköping har knappt 40 procent av nära 4 300 boende i åldrarna 18-69 år vaccinerat sig. På de flesta andra håll i länet är det omkring 70 procent som fått minst en dos vaccin, visar siffror från Region Jönköpings län.

Färre än hälften vaccinerade

Utöver Råslätt sticker andra socioekonomiskt svaga områden ut. Inte ens hälften av de boende på Österängen i Jönköping, Öxnehaga i Huskvarna, Stoeryd i Tranås och Trasten i Gislaved, har vaccinerat sig. Även Ekhagen i Jönköping ligger lågt.

– Det är i sådana här områden vi kan komma att se större utbrott av covid-19 under hösten, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

I klippet ovan berättar hon mer och vad som nu ska göras för att lösa problemet.

Region Jönköpings län ser allvarligt på faktumet att stora grupper i vissa stadsdelar ännu inte tagit sin första spruta.

– Människor är förstås väldigt olika, även i dessa områden. Men det finns en större andel där som känner en tveksamhet och rädsla för att ta vaccinet mot covid-19. Men vi har ju försökt möta det med information, säger Malin Bengnér.

Drop-in-vaccination inleds

Utöver informationsinsatser kommer regionen nu gå ett steg längre för att få människor i socioekonomiskt svaga områden med många utlandsfödda att vaccinera sig, de kommer att erbjudas drop-in-vaccination.

Regionen kommer inom några dagar att skicka ut detaljerad information om hur drop-in-vaccinationen ska gå till.

Jönköpings län är tillsammans med Jämtlands län sämst i Sverige på att vaccinera personer som är födda utanför Europa. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att 49 procent av de utlandsfödda fått första dosen vaccin här i länet, att jämföras med Uppsala som ligger högst med 66 procent.

Den data Region Jönköpings län bygger statistiken på har hämtats från systemet MittVaccin, områdena består av Statistiska centralbyråns demografiska statistikområden, även kallade DeSo-områden. Procentandelen i de demografiskt indelade områdena visar hur många människor som är vaccinerade med minst dos 1 i åldrarna 18-69 år.

Genom att trycka på denna länk kan du läsa mer om ⁠SCBs DeSo-områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet