Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiministern Ebba Busch (KD) besökte vindkraftsparken Hornamossen i Habo kommun. I klippet hör du henne berätta varför hon vill snabba upp tillståndshanteringen för vindkraft. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ebba Busch: Vi måste kapa tillståndstiderna för vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill snabba på tillståndsprocessen för att bygga vindkraftsparker och under onsdagen besökte energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) en vindkraftspark i Habo kommun.

Enligt regeringen måste det produceras mer förnybar energi, så som sol, vind och vattenkraft. Men den gröna omställningen går alldeles för långsamt säger Ebba Busch när hon besökte Hornamossens vindkraftspark i Habo kommun på onsdagen. Sverige är till exempel ett av de länder i Europa som har längst tillståndstider för vindkraftverk.

– Det tar för lång tid. Delar av vindkraftsbranschen säger att det tar mellan 12 och 17 år för mycket av den vindkraft som etableras i Sverige. Ska en vindkraftsansökan få nej, då bör den få det så tidigt som möjligt. Är det välkommet lokalt så bör vi se till att bana väg för det mycket snabbare, säger Ebba Busch.

I klippet ovan hör du hur hon ser på det kommunala vetot när det gäller etablering av vindkraftspaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.