Foto: SVT

Efter anklagelserna om namnstöld – Här är nya partinamnet

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Demokraterna i Jönköping får inte behålla sitt namn, det har Valmyndigheten tidigare slagit fast. Nu är det klart att partiet istället kommer att heta Kommundemokraterna.

– Jag har inte fått beskedet från Valmyndigheten, men när jag gick in på deras hemsida såg jag att partinamnet är registrerat, säger Ola Helt som företräder Kommundemokraterna.

Partiet består av fem avhoppade moderater: Ola Helt, Carin Berggren, Bo Grennhag,  Anders Jörgensson och AnneMarie Grennhag.

Namnet Demokraterna kom de på efter att ha fått inspiration från grundaren till Demokraterna i Göteborg, Martin Wannholt, som också är före detta moderat. Men han var kritisk till att Jönköpingspartiet använde sig av namnet och menade att det var plagiat. Nu har därför Ola Helt och hans partikollegor bytt namn till Kommundemokraterna.

Val 2018 – #dinröst

– Vi skickade namnet till Valmyndigheten för nio dagar sedan, och det gick otroligt snabbt att få det godkänt, säger Ola Helt till SVT Nyheter Jönköping på torsdagseftermiddagen.

Förväxlingsrisk

Men kommundemokraterna kan ju förkortas KD, vad säger du om risken att förväxlas med Kristdemokraterna?

– Det är omvärlden som bestämmer vad de ska kalla partiet för. Jag tror personligen att folk kommer att beskriva oss som Demokraterna.

Han berättar att partiet ikväll kommer att ha ett möte för att färdigställa ett partiprogram, som väntas vara klart till helgen.

– En fråga som vi sannolikt kommer att driva i valrörelsen är trafiksituationen i Jönköping. Men det är självklart inte den enda frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet