Johan Öhman är projektledare för Prodis (Prevention av dopning i Sverige). Foto: SVT

Efter år av påtryckningar – nu ansluter sig gym i Jönköping till antidopningsnätverk

Publicerad

Antidopningsnätverket Prodis har i flera år kämpat för att få med gym i Sverige i kampen mot dopningsproblematik. I många delar av landet har arbetet gått bra, men just i Jönköpings län har det varit trögare.

Johan Öhman är projektledare för Prodis (Prevention av dopning i Sverige), som arbetar med en arbetsmetod som heter 100% ren hårdträning. Den syftar till att minska dopningsproblematik på gymanläggningar i Sverige.

”Vi bombade dem med mejl”

Johan Öhman nämner att Kalmar län och Kronobergs län arbetat med dopningsproblematik i många år och att det gick snabbt med att få till ett samarbete med regionerna. Men i Jönköpings län tog det tid för Prodis att komma igång.

– Vi möttes med viss skepsism, vi har arbetat mycket med uppsökande verksamhet och vi har bombat gymanläggningar med mejl, säger Johan Öhman.

Nu flera år senare har gymanläggningar i länet blivit intresserade av antidopningsnätverket, hör mer om det i klippet ovan. 

”100 000 svenskar dopar sig”

Ett stort problem Prodis pekar på är att det enligt dem finns forskare som menar att närmare 100 000 svenskar dopar sig. Prodis menar dock att det inte finns några tillförlitliga mätningar på det exakta antalet som använder dopningspreparat i Sverige.

Anmälningar om dopning i länet

Det upprättades 81 anmälningar om dopningsbrott av olika slag i Jönköpings län under år 2018, 43 av de misstänkta brotten ska ha skett i Jönköpings kommun. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det framgår inte i statistiken var samtliga misstänkta brott ska ha skett och de behöver därför inte vara kopplade till olika gymanläggningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.