Efter härvan: Sparare vill ha 60 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är tio år sedan Habo-finanshärvan där runt 800 sparare lurades på över 100 miljoner, uppdagades. Nu tar de drabbade ny strid mot revisionsjätten KPMG – och deras strategi handlar om moral.

Det är konsulten och tidigare Säpopolisen Lars-Ove Wennblom som leder arbetet. Han arbetar i vanliga fall med att hjälpa stora företag att bland annat leva upp till sina etiska mål. Men i det här fallet vänder han på kuttingen.

Efter en förfrågan från intresseföreningen för spararna i Habo Finans om att företräda dem, kände han att det var ett erbjudande han inte kunde motstå.

”Ett solklart fall”

– Skälet till att jag engagerar mig i detta är att det här är ett solklart fall. Det är bara att läsa innantill i domslut från tingsrätten, hovrätten, förvaltningsrätten och revisorsnämnden. Utifrån etiska skäl är det helt klart att man ska ta sitt ansvar och vi kommer inte att ge oss, säger Lars-Ove Wennblom.

KPMG:s revisor i Habo Finans fick en varning för sitt agerande av revisorsnämnden som konstaterade att han allvarligt åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Beslutet överklagares till förvaltningsrätten som fastställde revisorsnämndens beslut.

Rädda att förlora mer

Spararna försökte då få till en grupptalan mot KPMG för att pröva samtliga fall i en gemensam rättegång men fick avslag eftersom rätten ansåg att spararna drabbats så olika. Alternativet är att driva ett pilotfall men det anses för riskabelt.

– Vi har medlemmar som kan tänka sig att ställa upp och driva det som ett pilotfall men problemet är att då riskerar föreningen att åka på ytterligare rättegångskostnader. Prövningen om en grupptalan kostade föreningen över en miljon då vi fick stå för KPMG:s rättegångskostnad. Medlemmarna är inte pigga på att förlora mer än de redan har gjort, säger Bernt-Olof Berntsson, ordförande i intresseföreningen för spararna i Habo Finans.

Dömdes till fängelse

Vd:n för Habo Finans, Peter Rosendahl, dömdes till fem års fängelse för grovt bedrägeri och till näringsförbud i åtta år. Åklagaren i målet, Bengt Svensson, riktade skarp kritik mot revisorerna även om inget åtal väcktes. Vid konkursen fick spararna senare dela på 27 miljoner ur konkursboet. Men målet är nu att få till en förlikning med KPMG och få ut ytterligare 60 miljoner.

KPMG säger i en kommentar att de inte anser att deras revision har något orsakssamband med att Habo finans försattes i konkurs. De ställer sig helt kallsinniga till mötas i en förlikning utan menar att frågan bör avgöras i domstol.

Men vad är det som talar för att ni ska lyckas?

– Etik och moral blir allt viktigare för företag att leva upp till och de som inte gör det råkar ofta illa ut. KPMG har varit i blåsväder förr – till exempel i fallet med HQ Bank och Nordea. Deras inställning, i vårt fall, är ett hån mot de 800 sparare som tillsammans satsat över 100 miljoner kronor. Vi kommer inte att ge oss, säger Lars-Ove Wennblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.