Se videoklippet ovan där Sofia Hagman på Grand Hotel berättar om ny hinder som kan göra det jobbigt för hotellnäringen framöver. Foto: Simon Fredling Jack/SVT

Trots lättade restriktioner – tuff tid för hotellnäringen framöver

Uppdaterad
Publicerad

Hotellnäringen drabbades hårt under pandemin. Men nu ser framtiden ljusare ut när de flesta restriktioner släpps 29 september. Dock har ett nytt problem dykt upp – brist på personal.

Hotell i Jönköpings kommun har tvingats göra sig av med personal under pandemin. Nu skriker branschen efter kvalificerad personal.

– Det kommer ta lång tid att bygga upp våra verksamheter igen, säger Sofia Hagman, som driver Grand Hotel i Jönköping tillsammans med Mileva Blomberg.

Nyligen släppte Statistiska centralbyrån, SCB, statistik som visar att Sveriges hushåll lade mer pengar på hotell- och restaurangtjänster under juli månad jämfört med samma period år 2019. Samtidigt så aviserar regeringen lättnader i restriktionerna som gör att bland annat Elmias mässor kommer att återuppstå och locka besökare till länet.

Men trots det kommer framtiden bli tufft för hotell och restauranger i Jönköping, många av de anställda som fick lämna sina anställningar under pandemin har fått nya jobb och kvalificerad arbetskraft är svår att få tag i.

Se mer i klippet ovan där Sofia Hagman på Grand Hotel berättar om utmaningarna framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.