Prishöjningen på fjärrvärme i Nässjö skjuts upp. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter kritiken – Nässjö affärsverk skjuter upp prishöjningen

Uppdaterad
Publicerad

I december anklagade Fastighetsägarna Jönköping energi och Nässjö affärsverk för att deras kommande prisökning på fjärrvärme saknade laglig grund. Nu skjuter Nässjö affärsverk upp prisökningen till april – då prishöjningen blir högre än man tidigare aviserat.

Anklagelserna grundade sig på att Jönköping energi och Nässjö affärsverk inte skulle ha informerat sina kunder på rätt sätt. Fastighetsägarna menade bland annat att de helt utelämnat kundernas rättigheter i informationsbrevet.

– Vi har inte medvetet gjort något fel. Vi tycker att vi har gjort det här på rätt sätt, men vi håller på att titta på det här nu och går igenom det hela, sa Patric Cantby, vd på Nässjö affärsverk, till SVT Nyheter Jönköping i slutet december.

Höjs med 24 procent

Nu kommer alltså beslutat att priset kommer höjas i april istället, då med 24 procent. Den tidigare planerade höjningen låg på 17 procent.

– Ett nytt beslut fattades av Nässjö affärsverks styrelse den 16 januari 2024 vilket innebär en taxahöjning på 24 procent från och med 1 april 2024. Det innebär att under den kalla perioden januari – mars är taxanivån på samma nivå som vi legat på under åren 2021-2023 då taxan varit oförändrad, säger Patrik Cantby, i ett pressutskick.

Anledningen är det utmanande läget på energi- och bränslemarknaden på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Även Jönköping energi skjuter upp höjningen

Jönköping energi berättar i ett pressmeddelande att även de skjuter på sin prishöjning till den 23 februari. Det nya priset gäller för företag.

– Även om ärendet inte är helt svartvitt väljer vi att inte driva ärendet vidare eftersom vi inte önskar ha tvister med våra kunder. Därför tar vi en mer konstruktiv väg framåt och skjuter på vår prishöjning till den 23 februari, säger vd Fridolf Eskilsson.

Jönköping Energis pris för privatpersoner, som sänks under januari och februari innan det höjs i mars, påverkas inte av beslutet att skjuta upp prisförändringen för företag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om fastighetsägarnas kritik i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.