Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende på Ekhagen vill nu att Jönköpings kommun genomsöker området för att inte någon ska komma till skada. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/privat

Efter sprängmedelsfynden i Jönköping – så ska området säkras

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisens nationella bombskydd oskadliggjort gammalt sprängmedel som hittats i ett skogsområdet i Jönköping i helgen är närboende nu oroliga för att det kan finnas fler skarpa föremål i naturen.

Området där sprängmedel från förr hittades är militärens gamla övningsområde och boende SVT talar med berättar att det inte är första gången som det görs liknande fynd här.

– Jag har bott här i ett år men andra studenter har berättat för mig att det hänt samma sak för något år sedan. Jag blev jättechockad, säger Tulin Dawoud och säger att hon helst inte går genom skogen.

Polisen bedömer att det var skarpa explosiva föremål som hittades.

Vill minimera risken

Jönköpings kommun som arbetar med att göra området mer tillgängligt vill nu att det ska genomsökas ännu mer för att säkerställa att det inte finns mer sprängmedel från förr, berättar Thomas Bergholm, teknisk direktör på Jönköpings kommun.

– Man får ha respekt för att folk blir oroliga men dess bättre har det inte varit frekvent och det är 40 år sedan den militära verksamheten upphörde. Vi vill minimera risken för att det händer igen, säger han.

Hur det här ska ske berättar han i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.