Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar bland annat Vetlandamäklaren Petra Åhlund om läget på bostadsmarknaden just nu. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Efter tuffa året – mäklarna i Jönköpings län anar ljusare tider

Publicerad

Med hög inflation och stigande boräntor blev det en kraftig nedgång på bostadsmarknaden med början hösten 2022. Men nu verkar det som att en vändning är på gång.

– Det pratas om räntesänkningar och då kanske folk vågar lite mer, säger Petra Åhlund på Mäklarhuset i Vetlanda.

I klippet berättar mäklare i Jönköping och Vetlanda hur inbromsningen på bostadsmarknaden har påverkat mäklarfirmorna.

Per Sandwall på mäklarfirman Västanhem i Jönköping berättar om att de nu ser en positivare trend. Deras omsättning under årets tre första månader ökade med mellan 30 och 40 procent jämfört med samma period i fjol, men då från ganska låga nivåer.

Och just nu är det lite av köparens marknad.

– Det är runt 400 bostäder ute till försäljning på Hemnet i Jönköpings kommun just nu. Det är dubbelt så många som det var 2020, säger Per Sandwall.

Varje affär tar längre tid

Det innebär att köpprocessen i dag också är ungefär dubbelt så lång som då.

– I genomsnitt tar det ungefär 60 dagar i nuläget.

Även Petra Åhlund på Mäklarhuset i Vetlanda vittnar om samma sak.

– Köparna har fler objekt att välja på och då tar köpprocessen lite längre tid. De vill titta på fler tänkbara bostäder innan de bestämmer sig.

Priserna på väg upp

Priserna på bostäder i länet verkar också vara på väg upp, enligt Svensk Mäklarstatistik. De senaste tre månaderna ökade priserna på villor i länet med i genomsnitt 3,2 procent, och för bostadsrätter med 1,2 procent, jämfört med föregående tremånadersperiod.

Men sedan hösten 2022 har prisnedgången på bostadsmarknaden varit ganska stor.

– Skulle säga att priserna i dag ligger på 2020 års nivåer, säger Per Sandwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.