Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du ESS-ordföranden Mikael Holmstrand berätta om han tror att fler klubbar riskerar att gå samma öde till mötes som Vetlanda har gjort. Foto: Bildbyrån

Efter Vetlandakonkursen – så ser riskerna ut för andra klubbar

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tisdag är det säsongspremiär när högsta speedwayserien drar igång igen. Men det är en liga som har präglats av Vetlandas ekonomiska kollaps och frågan är hur väl rustade de andra klubbarna är efter två år med sämre publikintäkter på grund av pandemin.

Anrika Vetlanda speedways konkurs har varit överst på agendan inför säsongspremiären. Vetlanda med sex SM-guld under 2000-talet gick i konkurs och drog sig ur elitserien i speedway – ett besked som kom en månad innan säsongspremiären. Ett hårt slag mot både sporten och ligan.

Samtidigt har coronapandemin med tillhörande restriktioner varit tuff för sporten, med förlorade publikintäkter.

Stora utmaningen

– Vi ser framför allt fram mot en säsong som inte påverkas av pandemin nu efter två år, säger Mikael Holmstrand som är ordförande i svenska ligaföreningen ESS.

Han tror den stora ekonomiska utmaningen i år handlar om publiktillströmningen efter pandemin.

– Det väntar en ny säsong med en del okända delar, och den stora utmaningen blir att få tillbaka folket på läktarna. Misslyckas det hos några klubbar, så måste man bromsa på kostnadssidan.

På tisdagen drar matcherna igång i speedwayens högsta liga. För Lejonen inleds detta med hemmamatch mot Rospiggarna.

I klippet ovan hör du Mikael Holmstrand berätta om han tror att fler klubbar riskerar att gå samma öde till mötes som Vetlanda har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.