Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordföranden Mats Tidstrand kliver av uppdraget – och föreningen går sex miljoner kronor back. Foto: SVT

Ekonomisk kris i J-Södra – revisorer ifrågasätter verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

När superettaklubben i fotboll Jönköpings Södra IF nu presenterar sin årsredovisning för 2022 visar det sig att klubben har gjort ett minusresultat med sex miljoner kronor. Föreningens revisorer ifrågasätter om föreningen kan driva verksamheten vidare.

Förra säsongen blev tuff för Jönköpings Södra IF som fick kämpa för att hålla sig kvar i superettan. Tränaren sparkades tidigt under säsongen, och flera spelare värvades in under året.

Nu kommer notan. Föreningen har gjort åt med 6 miljoner kronor mer än vad man dragit in för 2022. Eftersom man hade cirka en halv miljon kronor i kassan inför säsongen så saknas nu 5,5 miljoner kronor. För att klara elitlicensen måste föreningen lämna in en ekonomisk handlingsplan till Svenska Fotbollförbundet senast den 31 mars i år.

Ifrågasätter föreningens framtid

Föreningens revisorer skriver i årsredovisningen angående föreningens ekonomiska läge:

”Det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om föreningens förmåga att fortsätta verksamheten.”

Styrelsen har dock gjort bedömningen att föreningen kan drivas vidare.

J-Södras ordförande Mats Tidstrand berättar om den pågående ekonomiska situationen som föreningen lider av.

– Vi har ju inte lyckats attrahera näringslivet, men samtidigt så har det sportsliga resultatet påverkat oss, säger han till SVT.

Saknas ordförandekandidat

I valberedningens förslag till ny styrelse inför årsmötet 23 mars saknas ordförandekandidat. Valberedningen skriver att den tilltänkta kandidaten drog tillbaka sin kandidatur den 1 mars.

Valberedningen skriver också att de inte haft tillgång till en årsredovisning och därför ”inte kunnat agera fullt ut mot möjliga ordförandekandidater”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.