Befälet publicerade en video på facebook där han filmat sig själv då han sparkar på en regementsdörr med rubriken ”Jag skiter i värdegrund och gender när det ser ut som ett jävla hor-hus.” Foto: SVT

Eksjöbefäl riskerar uppsägning efter att ha kränkt rekryter

Uppdaterad
Publicerad

Ett befäl vid Ing 2 i Eksjö riskerar avsked efter att ha kränkt rekryter under fritiden och dessutom dokumenterat sitt agerande och lagt ut det på nätet. Mannen, som var okänd för rekryterna, stormade in på ett logement, skrek ”det ser för djävligt ut” och pekade på en kvinnlig rekryt och gav henne ansvaret för att det, som han säger, ”ska vara städat i preussisk ordning inom 30 minuter”.

Han gick sedan vidare till en annat logement och beordrade uppställning inom 15 sekunder. Väl uppställda fortsatte han med kränkningarna mot rekryterna, som inte kände igen mannen. De ifrågasatte hans identitet, men det gick enligt rekryterna en halvtimme innan mannen uppgav sitt namn och det visade sig då att han är anställd på regementet. Mannen fortsatte sedan till ett logement på våningen under. Några av rekryterna tog direkt kontakt med ett annat befäl och berättade vad som hänt.

Morgonen därpå får rekryterna höra att befälet har publicerat ett inlägg på sin egen facebook-sida med en video där han har filmat sig själv då han sparkar på en regementsdörr och skriker ”Uppställning!”. Inlägget har rubriken ”Jag skiter i värdegrund och gender när det ser ut som ett jävla hor-hus.” Allt enligt den anmälan som sex rekryter har lämnat in.

Regementet har sedan utrett fallet genom att samtala med rekryterna och det anmälda befälet, som medger att det gått till på det sätt som rekryterna uppger. Chefen för Göta Ingenjörsregemente, Michael Ginér, konstaterar att befälet tydligt och öppet uttalat att han inte acceptera Försvarsmaktens värdegrund och att han inte följer Försvarsmaktens uppförandekod. Han konstaterar också att rekryterna å sin sida har agerat helt enligt gällande regelverk och Försvarsmaktens värdegrund.

Därför skickar regementschefen nu ärendet vidare till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, som ska besluta om mannen ska skiljas från sin tjänst. Rekryterna berättar i regementets egen utredning att de uppfattade mannen som hotfull och att de var rädda att han skulle komma tillbaka. Vid tillfället var rekryterna helglediga, men var kvar på regementet eftersom de inte hade någon fri hemresa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.