I morgon inför eldningsförbud i Vetlanda och Eksjö Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT

Eldningsförbud införs i Eksjö och Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har beslutat att införa eldningsförbud i Eksjö och Vetlanda kommun. Förbudet gäller från klockan 12 imorgon fredag. 

Det torra och varma vädret fortsätter och det i kombination med vind, gör att risken för skogsbränder ökar. Brandrisken är hög eller mycket hög på flera håll, framförallt i de östra länsdelarna. I flera kommuner uppmanas människor att vara mycket försiktiga när man ska använda eld. Eldningsförbud kan också komma att utökas.

– I nuläget är det endast dessa två kommunerna men vi ska imorgon diskutera om det ska införas eldningsförbud i hela länet, säger Thomas Ljunggren som är regional insatsledare Höglandet.

Ingen eld eller grill

Eldningsförbudet innebär att man inte får elda eller grilla i skog och mark. Den som arbetar med maskiner i skogen ska också vara extra försiktig. Grillning får ske vid särskilda grillplatser eller i villaträdgård.

– Vi uppmanar alla som vistas i skog och natur att var extra försiktiga framöver så att gnistor inte uppstår, säger han.

Värmen för också med sig att vattennivåerna sjunker. I Vetlanda uppmanar kommunen invånarna att tänka till och försöka spara på vattnet.

SVTs meteorolog berättar mer om riskerna i övriga landet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Torrt och varmt” – Hör SVT:s meteorolog om skogsbrandsrisken runtom i Sverige. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.