Eftersom det råder eldningsförbud måste dispens sökas för brasor under Valborg. Foto: Arkivbild TT

Eldningsförbudet kvarstår över valborg

Uppdaterad
Publicerad

Det eldningsförbud som gäller i Jönköpings län sedan den 24 april kommer att vara kvar även över valborg. Det innebär betydligt färre brasor vid välkomnandet av våren.

Trots att det fallit en del regn över länet de senaste dagarna kommer eldningsförbudet att vara kvar. Det innebär att dispens måste sökas för all form av eldning i skog och mark.

– Det är inte tillåtet att tända brasor i skog eller i närheten av skog. Vill man göra det måste man söka dispens i respektive kommun, säger Anders Björk, räddningschef i beredskap Jönköpings län.

Flera kommuner avstår

Dispensens avgörs beroende på hur stor elden är, vart den ska vara, vad som ska eldas och så vidare. I Värnamo har det hittills kommit in två dispenser och kommunen kommer själva att anordna sitt traditionsenliga firande med brasa.

– Vi brukar ju ha elden på en flotte ute i Lagan som går genom stan. Det kommer vi att ha även i år, säger Anders Björk som även är räddningschef i Värnamo.

Flera kommuner väljer dock att inte ha någon brasa alls i år. Bland andra Eksjö, Aneby och Tranås.

Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter. Eldningsförbudet omfattar, enligt räddningstjänsten, inte grillning eller matlagning vid iordningställda platser, till exempel grill- eller eldplatser som är avgränsade och där spridningsrisken är låg.

Så funkar ett eldningsförbud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.