Barn och utbildningschefen i Mullsjö, Hamid Zafar, är oroad över frånvaron av elever i skolan. Foto: TT/SVT

Elever har hållits hemma från skolan under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det finns elever i minst hälften av länets kommuner som har hållits hemma från skolan sedan coronavirusets utbrott. Det visar en rundringning som SVT har gjort. I Mullsjö kommun har orosanmälningar gjorts och nu överväger kommunen att utfärda vite mot vårdnadshavare.

När viruset bröt ut och rekommendationer gick ut att barn som hade lätta förkylningssymptom skulle hållas hemma blev frånvaron hög på många skolor i länet. Men efter ett par veckor kom de flesta barn tillbaka igen. Men i mer än hälften av länets kommuner har några enstaka barn fått fortsätta att vara hemma.

Värnamo, Jönköping, Vetlanda, Gislaved, Eksjö, Sävsjö och Mullsjö kommuner uppger för SVT att de har ett eller några barn som inte har varit i skolan under pandemin.

– En del har sagt att barnen har astma. Vi har krävt läkarintyg, men det har vi inte fått, säger Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

I Mullsjö överväger kommunen nu att utfärda vite, hör mer om det i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.