Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bianca Soanas kritik mot skolledningen i klippet. Foto: Viktor Fridén/SVT

Elever kritiska mot media och skolledningen efter ”terroruppgiften”

Uppdaterad
Publicerad

En lärare på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping har stängs av, efter att ha gett ut instruktioner till en terroruppgift till sina elever. Under torsdagen har några av lärarens elever hört av sig till SVT Jönköping – de riktar kritik mot både medias bevakning och beslutet att stänga av läraren.

Enligt eleverna fick klassen en lång muntlig redovisning av läraren om hur man skriver ett klagobrev innan terrordådsuppgiften presenterades för dem. På Vklass publicerades däremot endast instruktionerna till själva terroruppgiften.

Enligt Bianca Soana, en av eleverna i klassen, var uppgiften att skriva ett brev om varför terroruppgiften var olämplig. Samtidigt ska läraren ha sagt att man kunde göra terrordådsuppgiften, om man fann den som lämplig, istället för att skriva ett brev. Dagen efter ska läraren ha ändrat sig och sagt att alla elever skulle skriva det kritiska brevet, och absolut inte göra terroruppgiften.

– Det skulle varit mycket bättre om läraren hade skrivit i titeln på Vklass att det var en uppgift man skulle skriva ett klagobrev om, säger Bianca Soana.

Överdriven rapportering

Själv tycker hon att läraren varit tydlig med att terroruppgiften aldrig skulle genomföras och att media rapporterat på ett överdrivet sätt.

– Det har blivit jättedramatiskt. Vi blev tillsagda och uppmanade att inte göra uppgiften, men många tyckte att de instruktionerna var oklara. Därför har det blivit så dramatiskt.

Själva uppgiften är inte konstruerad av läraren själv utan är hämtad från en skoluppgift som gavs till elever i Australien för drygt tio år sedan.

Bianca är en av dem som är kritisk till hur skolledningen har hanterat ärendet, hör mer om det i klippet ovan.

Utbildningschefen för gymnasiet Henrik Natt och Dag skriver i ett mejlsvar till SVT:

”Vi har just nu ett personalärende där en lärare stängts av, efter vad rektor och gymnasiechef, uppfattar som mycket omdömeslöst agerande. Vi kommer att gå till botten med det här ärendet och jag vill inte kommentera eller föregå det arbetet eller vad det kommer att leda fram till.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.