Elgigantens vd Niclas Eriksson.

Elgiganten förbjöd anställda att prata hemspråk på rasterna

Uppdaterad
Publicerad

Elgiganten logistik på Torsvik i Jönköping med över 500 anställda med 48 olika nationaliteter införde ett förbud där anställda inte fick prata andra språk än svenska på rasterna. Det rapporterar Jönköpings-Posten.

Företaget uppger för JP att anledningen var att vissa anställda känt sig diskriminerade och att språkförbistringar ska ha orsakat arbetsmiljöproblem.

Men enligt tidningen har bland annat Språkrådet, som är Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik, ifrågasatt beslutet. Efter att förbudet väckt reaktioner har företaget nu korrigerat språkpolicyn.

– För att undvika utanförskap, så har vi svenska som gemensamt språk på vår arbetsplats under arbetstid. Vi uppmuntrar även att vi, i största mån, tar hänsyn till detta under raster, säger Per Hansson, platschef till JP.  

Företagets vd Niclas Eriksson säger till SVT att den första formuleringen i policyn var något klumpigt skriven och därför har man korrigerat den.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.