Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om tiden efter att Elin Rantatalo blev sjuk. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Elin i Vetlanda fick underbenen amputerade efter sepsis: ”Jag ska gå igen”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Rantatalo från Vetlanda drabbades av sepsis under en resa för fyra år sedan. För att hon skulle överleva fick läkarna amputera flera kroppsdelar. Sedan dess har Elin försökt få ett liv så likt som möjligt det livet hon hade innan hon blev sjuk.

Antalet allvarliga fall av sepsis, en form av blodförgiftning, ökar i Region Jönköpings län. En av de som drabbats är influencern och föreläsaren Elin Rantatalo. När hon blev sjuk tvingades läkarna amputera hennes underben och nio av hennes fingrar. För att inte bli påmind om det försöker hon att inte sätta sig i situationer där hon inser att hon är begränsad.

– Men ibland går det inte undvika. Som när det är fotbollsavslutning för mitt barn och de ska möta föräldrarna i en match, då kan jag inte vara med, säger Elin Rantatalo.

Boksläpp

Trots hennes begränsningar har hon mått bra och försökt gå vidare, något som hon skriver om i sin nysläppta bok ”Livet utan ben går vidare”.

– Jag har alltid drömt om att släppa en bok. Jag vill inte att mina upplevelser och det jag varit med om ska försvinna med mig.

I klippet hör du hur Elin hanterar sorgen över att ha förlorat kroppsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.