• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Emelie Wåhlin från Jönköping är kroppsaktivist och vill sprida kroppspositivism på nätet. ”Så här är min tjocka, kurviga kropp i underkläder för världen att skåda och helt enkelt bara vänja sig vid – varsågoda!” skriver hon på Instagram. Foto: Ellinor Eke-Göransson SVT

Emelie hatade sin kropp – nu vill hon få andra att älska sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Wåhlin från Jönköping hade en svår uppväxt där hon blev behandlad annorlunda på grund av sin kroppsform. Att bli kroppsaktivist har blivit hennes revansch och nu vill hon hjälpa andra att trivas i sina kroppar.

Fenomenet kroppsaktivism har blivit ett allt vanligare begrepp på sociala medier och man kan se hur allt fler olika kroppsformer tar plats i flödet. Emelie är en av alla dem som arbetar för att fler ska lära sig att älska sina kroppar.

Bättre klimat

På hennes instagram kan man bland annat se bilder på henne i bikini eller underkläder – precis som hos andra influencers.

– Jag vill att alla ska veta om att man är fin – även om man än större än samhället och normen säger att man ska vara, säger hon.

Emelie menar att klimatet på sociala medier går åt rätt håll efter att allt fler kroppsaktivister dyker upp.

– Kroppspositivismen har gjort att det blivit en annan atmosfär på sociala medier och att allt fler kroppar får synas. Men det är fortfarande normkropparna som syns mest, tyvärr.

Vill hjälpa andra

Hon berättar om en svår tid i skolan då hon blivit annorlunda behandlad på grund av hennes kroppsform.

– Jag tror det är många som känner igen sig, att man har blivit annorlunda behandlad i skolan eller på jobbet eller var som helst egentligen. Jag vill att man går in på mina sociala medier och känner ”här är någon som har känt som jag gör nu och visar att det kan bli bättre”.

Vad hade du själv behövt när du var yngre och kände som du gjorde?

Jag hade behövt någon som sa att det är okej att se ut på ett annorlunda sätt, att det är okej att älska sig själv ändå. Jag tror det hade varit en stor hjälp för mig och det är därför jag vill göra detta för andra.

Viktigt att lyfta ämnet

Än så länge har Emelie inte fått några elaka kommentarer utan bara fått positiv respons när hon lagt ut bilder på sig själv.

– Om jag bara kan få någon att känna att den personen duger är jag nöjd, det betyder extremt mycket.

Även om klimatet på sociala medier inte är perfekt så menar hon att det viktigaste är att våga lyfta ämnet och prata om det.

– Människor påverkas så mycket av vad andra gör och säger, därför är det väldigt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.