Foto: Gabriel Djärf / SVT

Emilia och Niklas bor och lever i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Lindholm och Niklas Henrikczon tröttnade på vardagslunken, sa upp sig och drog söderut i en ombyggd van.

– Livet är nu, imorgon kan det vara för sent.

För ett och halvt år sedan bestämde sig Emilia Lindholm och Niklas Henrikczon för att bryta med vardagen. De sa upp sina fasta arbeten, lägenhet och studio och drog söderut i en ombyggd van.

Nu visar Emilia runt i bilen. Där finns en bänk som är deras kök. I den har de en kokplatta, matvaror och grytor, men hon erkänner att det blir mycket pizza när de är ute. Längst bak i bilen finns en dubbelsäng och under den en byrå med lådor och micro.

Niklas packar in surfbrädan. Nästa mål är att surfa i Portugal där vågorna kan bli uppemot 30 meter höga.

Letar farliga vägar

Idén att leva och bo i bilen kom till under en semesterresa i Sverige. Paret bestämde sig för att sova i bilen, med bakluckan uppe och fötterna utanför och kom på att det var så de ville leva.

– Vi brukar skoja om att vi inte vet vem som lurade vem till det här, säger Emilia.

Just nu är de hemma i Emilias hemstad, Jönköping, för att packa om och uppdatera bilen. Bland annat ska den få ett ryskt elaggregat och nya stötdämpare. Det kommer behövas, för paret letar farliga vägar och höga berg.

– Vi har en app i telefonen som visar var de farligaste vägarna finns, det är de vi väljer, säger Henrik.

– Ju farligare desto bättre, fyller Emilia i.

Dokumenterar i sociala medier

De gör ofta så under intervjun, fyller i och svarar tillsammans, utan att prata i mun på varandra.

Niklas som kommer från Falkenberg är frilansfotograf och för att försörja sig gör paret reportage om annorlunda och spännande resmål. De har bland annat gjort reportage om en ungersk grevinna som mördade hundratals unga kvinnor i början av 1600-talet.

Men annars är det mycket surfning och dykning. Och allt dokumenteras i deras blogg och i sociala medier.

– Det märks att många är intresserade av vår livsstil. Det är många som kommenterar och ställer frågor. Ofta skriver de att de också skulle vilja göra något liknande och då skriver jag tillbaka att det bara är att göra, säger Emilia.

– Och en del skriver att det ska jag göra om ett år, fyller Niklas i. Men jag säger: Åk, åk nu, vi lever i dag. I morgon kan det vara för sent.

LÄS MER: Emilia byggde sitt eget mikrohus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.