Flyttat fimpproblem efter nya tobakslagen

Publicerad

Ungefär en miljard cigarettfimpar slängs varje år på gator och torg i Sverige. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Detta enligt siffror från organisationen Håll Sverige rent.

Frågan är om den nya tobakslagen som infördes den 1 juli har förändrat nedskräpningen? SVT drog ut på stan i Jönköping och räknade fimpar och träffade flera personer som har åsikter och erfarenhet av nedskräpningen, se det i klippet ovan.

– Jag tycker att det är gräsligt, säger Andreas Grenthe, en av de personer som SVT talat med.

Förbjudet att röka på fler platser

Den nya lagstiftningen förbjuder rökning på en rad allmänna platser utomhus som affärsentréer, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar. Men en och halv månad efter det utökade rökförbudet införts slängs det fortfarande mängder av fimpar runt om i Jönköping, även på platser där det är rökförbud och det finns förbudsskyltar.

– Man tänker inte att det är skräp, det är inte medveten nedskräpning många gånger. Det är okunskap som bidrar till detta, säger Lena Stig på Naturvårdsverket.

Önskar fler platser att fimpa

I EU-direktivet om åtgärder för vissa engångsprodukter av plast införs ett producentansvar för fimparna.

– Det skulle också vara lättare att inte skräpa ner om det fanns fler platser att slänga fimpen på, säger Lena Stig.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön.

– Det tar ett till fem år att bryta ner en cigarettfimp till mikroplast.

SVT rapporterade · Har nedskräpningen ökat efter nya rökförbudet?"

07.44
Mer.papper.korgar.så.blir.mindere.skräp
07.45
Lagen är aburd och nu försöker man skylla ifrån sig på rökarna då askkoppen på grund av ett paternalistiskt och överilat förbud flyttats från uteserveringar.I Danmark behandlas rökarna som vuxna människor med askfat på varje utomhusservering.Röker inte men kan bara skratta åt eländet.
07.49
Upplever det verkligen så, nu är fimparna koncentrerade till en yta på marken ca 2 meter bort från den lokala busshållplatsen istället för i soptunnan vid den. Överhuvudtaget verkar en del sociala mönster i vårt samhälle ha ändrats med lagen.
08.00
Rökförbud finns sedan länge i flera andra länder så visst kan det fungera även här. Inför ordentliga böter för nedskräpning som i Singapore. Några som fått böta 10000 kr för en kastad fimp eller annat skräp är avskräckande exempel.
Inte som i dagens daltande Sverige där folk t.o.m. kan kasta ut soppåsen genom fönstret utan risk för åtgärd och bestraffning.
09.17
Folk röker vid sidan om istället inte konstigare än så för slutar röka gör ingen pga förbud.
12.05
Det är konstigt att man bara skyller på rökare som slänger fimpar på marken, men alla som slänger snus på marken, är inte det ett problem eller. Ingen slutar att slänga fimpar på marken bara för att det har kommit ett rökförbud.
12.05
Fimpproblemet är enkelt att lösa - alla rökare börjar använda fickaskkoppar och inga fimpar hamnar på marken.
14.02
I Singapore finns papperskorgar var tionde meter.
14.02
Skyll er själva. Vad trodde ni när ni tar bort askkoppar?? Ställ ut askkoppar uppe på papperskorgarna så är problemet löst. Folk slutar ju inte röka bara för ett förbud! Se till andra länder där är rent och de röker, varför?? Det finns askkoppar!!
14.02
Ja det har ökat markant utanför mitt jobb. Då vi bor granne med ett café med uteservering så tycker nog deras gäster att det är tillräckligt långt borta från uteserveringen, precis utanför oss, på en bänk.
Papperskorg finns ca 4-5 meter bort från bänken men fimparns hamnar inte gör utan på marken.
Har kontaktat kommunen och bett dom antingen sätta upp en skylt att det är förbjudet att röka eller att sätta upp askkoppar.. inget har skett. Det behöver sopas utanför varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer