Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Johannes Tolf om den dramatiska insatsen under söndagen. Foto: Anna Hållams/TT och SVT

Efter insatsen i Jönköping: Allvarligt men stabilt för skadad polis

Uppdaterad
Publicerad

Läget har stabiliserats för den polis som på söndagen skadades i samband med en polisinsats i Jönköping. Polisen har opererats akut och vårdas nu på Universitetssjukhuset i Linköping. Vid händelsen sköt polisens kollega gärningsmannen. Båda vårdas med allvarliga skador.

Strax innan klockan 12 på söndagen fick polisen larm om bråk i Jönköping. En man hade tagit sig från en bostad till ett skogsområde mellan Öxnehaga och Kungsängen med ett tillhygge.

När polisen mötte upp mannen uppstod tumult och en polis skadades. Enligt uppgift med ett vasst tillhygge i armhålan där han inte var skyddad . En annan polis avlossade sitt tjänstevapen och träffade den misstänkte.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Vad för slags tillhygge handlar det om?

– Vi vet vad det är för tillhygge internt, men väljer utåt att benämna det som ett vasst tillhygge, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

När mannen, som är i 35-årsåldern, greps säkrades även ett skjutvapen som han haft på sig. Han ska även ha försökt skada en andra polis.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska det inte vara en gängrelaterad händelse utan skett i samband med ett omhändertagande av någon polisen misstänker lider av psykisk ohälsa.

Allvarligt men stabilt

Både gärningspersonen och polisen fördes till sjukhus. Den misstänkte med allvarliga skador och polismannen livshotande skadad. Polismannen har förts vidare till Linköping där han opererats. Under tisdagen meddelar universitetssjukhuset att läget är stabilt och han ligger kvar för observation.

Misstänkt tidigare dömd

Under söndagen genomfördes en husrannsakan i den misstänktes hem. Han är sedan tidigare dömd för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Åklagare Emma Harrius säger på måndagseftermiddagen till SVT att mannen ännu inte har kunnat höras.

Utreds som mordförsök

En förundersökning om mordförsök på de båda poliserna samt grovt vapenbrott är inledd. Det senare gäller det skjutvapen som gärningsmannen hade på sig i samband med gripandet.

– Sedan inleds en utredning eftersom polisen avlossat sitt vapen, det sker per automatik med standardåtgärder, säger Johnny Gustavsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver om söndagens händelse. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet