Mats Spånberg, skolchef i Gislaved. Foto: Privat/TT

Endast snusförbud för lärare – inte elever

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Gislaveds kommun förbjuder lärare att snusa nära elever gäller inte samma regler för eleverna.

De får fortsätta snusa.

Enligt Marie Johansson (S), kommunalråd, beslutade kommunstyrelsen förra veckan om den hårdare tobakspolicyn av folkhälsoskäl och för att kommunanställda ska föregå med gott exempel.

Även fackföreningen Lärarförbundet stödjer den nya policyn.

– Vi har ställt oss bakom den med fokus på rökningen, men har inte haft någon invändning mot snusningen, säger Pål Bernhardsson, ordförande för Lärarförbundet i Gislaved.

Åsikterna går isär

Men när SVT Nyheter Jönköping pratar med kommuninvånare går åsikterna isär om det är rätt att förbjuda lärare att snusa under lektioner.

– Jag tycker det är mycket bra eftersom det är ganska obehagligt. Det är inte hälsosamt, säger Ingegärd Johansson om den hårdare tobakspolicyn.

Men Bill Gustafsson håller inte med.

– Det måste vara upp till var och en om man vill röka eller snusa så det är bara något påfund de har, säger han.

Signal till rektorer

Och något generellt förbud mot snus för elever finns inte i Gislaveds kommun i nuläget.

– Förklaringen är att det är lättare att utöva sanktioner mot anställda än elever för att minska tobaken i skolan, säger Mats Spånberg, skolchef i Gislaved.

Marie Johansson (S) menar att den nya policyn som klubbats är en signal till hela kommunen.

– Det är en signal till exempelvis politiken och rektorer att ta tag i den här frågan kring snuset i skolan och att eleverna inte heller borde snusa, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.