På Engelska skolan i Huskvarna inleder man distansundervisning från och med onsdag. Foto: SVT

Engelska skolan börjar med distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Engelska skolan i Huskvarna kommer på onsdag att börja med distansutbildning för sina elever på grund av det nya coronaviruset, covid-19. Under måndagen saknades över 200 elever i skolan och 30 lärare. På skolan går annars 850 elever och 110 personal.

Engelska skolan börjar med distansundervisning från och med onsdag.

Lärare på skolan kommer att spela in undervisningar på video och elever kommer att få utföra hemuppgifter. Undervisningsformen kommer att pågå fram till påsk men kan komma att förlängas.

– Elever kommer kunna chatta, ringa eller mejla lärare, säger Simon Varley, rektor på Engelska skolan i Huskvarna.

0Skolan kommer att ha öppet för elever i årskurs 1 – 5, men det sker ingen vanlig undervisning utan eleverna få kolla på sin lärare vi en skärm. 

För elever på högstadiet gäller främst distansundervisning, men eftersom de ska hållas ett nationellt prov nästa vecka får de som vill komma in och öva på det i mindre grupper.

– Många föräldrar har en viktig roll att uppfylla i krissituationer, vi vill inte försvåra livet för dem genom att stänga skolan för de barnen, säger Simon Varley.

Skolan kommer se till att de som inte har någon dator får låna och även mat kommer att köras ut gratis till de som behöver.

Ingen hållbar situation

Engelska skolan i Huskvarna har aldrig någonsin haft så många elever som är hemma ifrån skolan, Simon Varley upplever att det finns en stor stress och nervositet kring det nya coronaviruset.

– Just nu har vi inte en hållbar situation varken för eleverna eller personalen. Många elever går miste om sin utbildning redan nu på grund av frånvaron och en hög andel av lektionerna undervisas av obehöriga vikarier, säger Simon Varley.

Skolans fritidshem kommer att vara öppet hela dagarna för elever upp till 11 år. Även barn som annars inte går på fritids får komma gratis.

Felaktig information i sociala medier

Under måndagskvällen spreds enligt Simon Varley felaktiga uppgifter i sociala medier om att endast barn till föräldrar som jobbar med samhällskritiska uppgifter har rätt komma, men det stämmer inte.

– Jag får gå ut och förtydliga det under dagen. Det spelar ingen roll vilken funktion du har i samhället så ska du få stöd  av skolan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet