Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du den ovanliga eremitibisen som siktades på Elmiafältet i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin/Andreas Joakimsson

Eremitibis siktades i Jönköping – första gången i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den ovanliga fågelarten eremitibis siktades under tisdagsmorgonen i Jönköping. Först var det fem och plötsligt sex eremitibisar som spankulerade runt på Elmiafältet.

– Det är första gången i Sverige, säger Thomas Hultqvist, fågelskådare från Växjö.

Eremitibisen är en mycket ovanlig fågelart som finns framförallt i Marocko. Den populationen är stationär där och flyttar inte. Även i Turkiet finns arten efter att det har fötts upp fåglar för att hjälpa populationen. Det har även gjorts i Österrike och det är sannolikt fåglar från det projektet som nu har landat i Jönköping.

– En av dem har en gps på sig och då kan man i en app följa var de flyger, förklarar Thomas Hultqvist.

Vädret kan ha påverkat

Att de hamnar här kan bero på det oroliga vädret som har varit i Europa senaste tiden med en del stormar.

– Ofta är det ungfåglar som navigerar fel, vi vet inte om det här är bara ungfåglar eller om det är en familjegrupp.

Det var många fågelskådare som vallfärdade till Elmiafältet under tisdagsmorgonen för att få se en skymt av den ovanliga fågelarten.

Tidigare fanns eremitibisen på flera håll i södra och sydöstra Europa, samt i Nordafrika. Orsaker till att arten har minskat är bland annat färre våtmarker och användandet av miljögifter som DDT.

I klippet ser du den ovanliga fågeln på Elmiafältet i Jönköping.

En av fåglarna har en gps-sändare på ryggen. I en app går det att följa fågelns resa genom Europa. Foto: Andreas Joakimsson

Fakta Eremitibis

Eremitibisen är en stor ibisfågel med långa ben och breda vingar med en kort och bred stjärt. Den har en karaktäristisk röd näbb som är lång och nedåtböjd. Fjäderdräkten är svart, men skimrar i blått, grönt och koppar.

Honorna är något mindre och vuxna fåglar har röda ben med ett fjäderlöst huvud.

Vikt: 1-1,3 kg

Totalhöjd: 70-80 cm

Vingspann: 120-135 cm

Källa: Nordens ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.