Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Erikshjälpen kan tvingas stänga butiker

Uppdaterad
Publicerad

Erikshjälpen har ett 40-procentigt tapp i försäljningen i sina secondhand-butiker. Dessutom är ryggraden bland deras volontärer utestängda från butikerna eftersom de tillhör riskgruppen 70-plus.
– Blir det här långdraget kan vi tvingas stänga butiker, säger generalsekreteraren Daniel Grahn.

Erikshjälpen har 60 secondhandbutiker runt om i landet. I fjol gav de ett överskott på cirka 70 miljoner kronor, pengar som används till hjälpprojekt runt om i världen.

Sedan coronapandemin eskalerade i Europa har butikernas försäljning minskat med runt 40 procent. Ett tapp som kan leda till att det blir mindre pengar att hjälpa barn runt om i världen. Just nu klarar organisationen av det genom att tulla på det egna kapitalet. Pandemin skulle också kunna leda till att Erikshjälpen tvingas stänga seconhandbutiker.

– Vi har varit i kontakt med departementet om hur staten skulle kunna gå in och stötta denna typ av verksamhet. Andra branscher har ju fått stöd, men vi har ju också hyror och löner som måste betalas, säger Daniel Grahn.

Fått in nya volontärer

Gruppen 70-plus har varit ryggraden bland de tusentals volontärer som Erikshjälpen har i sina butiker runt om i landet. Nu måste de klara sig utan dem tills vidare. Men så här långt har det lyckats tack vare att man prioriterat om verksamheter och fått in en del nya volontärer.

– Ibland är det människor som kanske har permitterats på deltid som nu kommer in och jobbar en del hos oss, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef.

Målsättningen är att hålla alla butiker öppna och så här långt har det nästan lyckats till hundra procent.

– Det är bara butiken i Tranås, som drivs helt av ideella krafter som är över 70 år, som tvingats hålla stängt, säger Anette Alm Gustafsson.

Inte aktuellt med permitteringar

Om Folkhälsomyndigheten skulle komma med restriktioner om att butiker måste hålla stängt. Vad skulle det få för konsekvenser för er?

– Det skulle vara förödande för vår verksamhet, säger Anette Alm Gustafsson.

Erikshjälpen har runt 450 fast anställda, men i nuläget är det inte aktuellt med permitteringar eller uppsägningar.

– Jag tror inte att någon arbetsgivare inte ser över den möjligheten i det här läget. Vi får följa utvecklingen och se vad som händer, säger Daniel Grahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet