Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Gemheden överlevde Estonias förlisning 1994. Nu hoppas han få avslut kring vad som hände den där natten. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Estoniaöverlevaren Erik från Huskvarna vill ha ett avslut

Uppdaterad
Publicerad

Erik Gemheden från Huskvarna var en av de 51 överlevande svenskarna efter Estoniakatastrofen 1994. I alla år har han undrat vad det var som faktiskt hände och med dagens rapport från haverikommissionerna kan han äntligen börja lägga det bakom sig.

– Jag har ju alltid undrat, vad var det som hände egentligen? säger han.

Redan tre år efter olyckan kom den första rapporten om vad som hände den där septembernatten ute på Östersjön, då passagerarfartyget Estonia förliste och 852 människor dog.

Dokumentärfilmare

– Den innehöll felaktigheter och eftersom det var mycket hemlighetsmakeri runt den så blev det mycket osäkerhet. Dessutom blev vi nästan omyndigförklarade. Myndigheterna bestämde och så var det bra med det.

Under 2020 trotsade två filmare den lag om gravfrid som råder runt fartyget och deras fynd utgjorde anledning för ytterligare undersökningar. De undersökningarna visar nu att det inte skett någon explosion, utan anledningen till förlisningen var det undermåliga bogvisiret. Enligt haverikommissionerna finns det ingen anledning att ifrågasätta fynden i rapporten från 1997.

I klippet berättar Erik Gemheden vad dagens besked betyder för honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer