Totalt sett misstänks mannen ha fört in ett ton cannabis i landet. Foto: polisens förundersökning

Åtal efter att ett ton cannabis smugglats in

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett ton cannabis har smugglats från Spanien till Sverige och nu åtalas en man i Växjö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Ett par hundra kilo av narkotikan ska ha förts till Värnamo kommun.

Den åtalade mannen, som är i 35-årsåldern, kommer från Kronobergs län. Vid flera tillfällen fraktades narkotika till en byggnad i Rottne i Växjö kommun för lagring, skriver åklagaren i ett pressmeddelande. Åtalet rör händelser under våren 2020 och fram till och med januari 2021.

Ett större parti med minst 200 kilo cannabis ska ha förts till en fastighet i Värnamo kommun för att sedan levereras till olika köpare. I den delen åtalas en man i 50-årsåldern, som är hemmahörande i Jönköpings län.

Större insats

Åtalet ses av åklagaren som ett resultat av en större insats mot grov organiserad brottslighet som startade hösten 2020. Utredningen som fortfarande pågår omfattar även personer som har begärts häktade men som är på fri fot.

– Det finns fler personer efterlysta i den här utredningen. Även internationellt efterlysta, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.