Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa Boqvist, projektledare för ”Vi odlar mer” berättar om syftet med projektet. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

EU-projekt ska stärka den civila beredskapen i Jönköpings län

Publicerad

Att bli mer självförsörjande – det går EU-projektet ”Vi odlar mer” ut på. Det är 20 deltagare från länet som har hakat på och vill lära sig mer om odling.

I klippet ovan berättar Filippa Boqvist om tanken bakom projektet ”Vi odlar mer”.

Genom det treåriga projektet hoppas man bland annat kunna stärka krisberedskapen. Tanken är också att deltagarna blir odlingsambassadörer som i sin tur sprider sina kunskaper vidare, uppger Filippa Boqvist, projektledare på Leader Västra Småland.

– Vi bidrar till att de ska kunna få kunskap om sitt eget område, och lära sig olika tekniker och bredda sina kunskap om odling, säger hon.

Riktar sig inte bara till odlare

Enligt Filippa Boqvist är projektet inte bara till för odlare.

– Projektet riktar sig även till allmänheten med kurser föreläsningar, och hur man tar hand om det man odlar.

EU finansierat

Projektet finansieras av EU, med Jordbruksverkets godkännande. Budgeten är cirka 1,5 miljoner.

VILKA ÄR LEADER VÄSTRA SMÅLAND?

• Leader är en metod för att utveckla landsbygden. Den utgår från att de som lever och verkar i ett område vet bäst vad bygden behöver för att utvecklas.

• Det finns flera tusen Leaderområden i EU – bara i Sverige finns det 40. Lokala företag och organisationer kan söka pengar för att förverkliga projektidéer på landsbygden.

• Pengarna kommer från EU, staten och de kommuner som ingår i just det här leaderområdet är Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Jönköping (ej tätorten).

• Leader Västra Småland drivs som en ideell förening, med en styrelse som fattar beslut om vilka projekt som ska få stöd. I styrelsen sitter representanter från kommunerna, näringslivet och föreningslivet.

Källa: Leader Västra Småland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.