• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Linda Mathillas/SVT

Explosion vid flerfamiljshus i Hestra

Uppdaterad
Publicerad

Två personer fick föras till sjukhus efter en explosion i ett flerfamiljshus i Hestra i Gislaveds kommun under lördagskvällen. Det är ännu oklart vad som orsakat explosionen. En man fick livshotande skador, skriver Värnamo Nyheter.
– Det är tydliga explosionsskador på lägenheten, en hel fönsterkarm och balkongdörren har tryckts ut kraftigt, berättar Johan Rönmark, brandingenjör vid räddningstjänsten i Gislaved.

Larmet kom klockan 21.52 på lördagskvällen. En explosion hade inträffat inuti en lägenhet i ett flerfamiljshus med två våningar, vilket även lett till att det börjat brinna i lägenheten.

Efter bara två minuter var räddningspersonal på plats och branden kunde släckas fort. Två personer har förts till sjukhus.

– Den ena personen, som befann sig inne i lägenheten där explosionen skedde, har fått omfattande brännskador. Den andra personen, som befann sig i lägenheten ovan, fördes till sjukhus för benbrott efter att han hoppade ut genom balkongen när det började brinna, säger Johan Rönmark, brandingenjör vid räddningstjänsten i Gislaved.

Misstankar om bensin som exploderat

Enligt polisen är den brännskadade mannen i 25-årsåldern.

– Misstanken är att det är bensin som exploderat eller fattat eld på något sätt, men det är inte utrett, säger Nina Janowicz vid SOS Alarms presstjänst till TT.

Man skickade även in rökdykare för att säkerställa att det inte fanns fler personer kvar i lägenheten, vilket det inte gjorde.

Foto: Linda Mathillas/SVT

– Däremot samlades det snabbt många människor utanför huset. Många är upprivna, kanske även i chock, över det som har hänt. Vi kommer fortsätta arbetet på plats för att se till hur folk mår och för att se vad det blir för efterarbete, säger Rönmark.

Det är ännu oklart vad som orsakat explosionen. Däremot är skadorna efter explosionen tydliga.

– En hel fönsterkarm och balkongdörren har tryckts ut kraftigt. Även balkongräcket har böjts rejält och ligger som en krok utåt, säger Johan Rönmark.

En person gripen

Enligt polisens hemsida är brottsrubriceringen i nuläget allmänfarlig ödeläggelse.

”Den brännskadade mannen är formellt gripen, men har ännu inte kunnat höras av polis. I nuläget finns det inget som tyder på att någon utomstående skulle ha placerat ut något explosivt föremål, eller kastat in det i lägenheten, för att orsaka branden”, skriver polisen.

En teknisk undersökning kommer genomföras under söndagen.

Polisen skriver också att kommunens krisgrupp aktiverats för att stötta boende i anslutning till platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer